דברים טכניים ויסודיים שכדאי לדעת על צילום

בדף זה אספתי 8 דברים טכניים בסיסיים שכדאי לכם לדעת על צילום.

החזיקו את המצלמה ישר

הסמארטפון שלנו שוקל מעט והמשקל שלו מתפזר באופן שווה. לעומת זאת מצלמת DSLR שוקלת הרבה יותר והצד שבו נמצאת העדשה שוקל משמעותית יותר מהצד השני. דבר זה גורם להרבה תמונות להיות מצולמות כשהן עקומות.

photography-201

דעו כיצד להחזיק את המצלמה

המצלמה צריכה להיות ממוחזקת באופן הבא:

  • המצלמה מונחת על היד החלשה שלכם והיא זו ששומרת על המצלמה יציבה.
  • רגל אחת נשענת קדימה (עמידה יציבה).
  • היד השנייה לוחצת על הקליק.

למה חשוב להחזיק את המצלמה נכון? כדי שהיא לא תזוז. הדבר חשוב בעיקר בלילה שבו זמן הצילום ארוך מביום ואם לא תחזיקו נכון – הצילום יצא מטושטש.

(למטה דוגמאות לצילומים פשוטים שהשתבשו בגלל תזוזת המצלמה)

 

מצבי צילום

במצלמה קיימים 5 מצבי צילום:

  1. אוטומטי – המצלמה עושה הכל, אתם לוחצים על הקליק. מצב זה לא ילמד אותכם שום דבר על צילום ולכן לא מומלץ להשתמש בו.
  2. P) Program) – מצב שבו אתם לא שולטים על שני הרכיבים העיקריים של הצילום: גודל מפתח צמצם ומהירות סגירת תריס אבל שולטים על כל השאר: מידת החשיפה, ISO, איזון לבן, שיטת מדידת אור, שיטת הפוקוס, שיטת מדידת האור וכו.
    מצב P הוא מצב טוב על מנת להתחיל ללמוד צילום. במיוחד כאשר אין לכם עדשה טובה שמאפשרת שליטה בעומק השדה ואתם לא עושים צילומים בחשיפה ארוכה.
    שלושת המרכיבים שבעיניי הכי שימושיים במצב זה הם: ISO, איזון לבן, סוג פוקוס / מספר נקודות פוקוס.
  3. מצב A או AV – מצב שמאפשר לשלוט על גודל הצמצם ותוצאה מכך לשלוט בעומק השדה של הצילום.
    כאשר יש עדשה שמאפשרת שינויים משמעותיים בעומק שדה – זה המצב במועדף.
  4. מצב  TV או S – במצב זה אנחנו יכולים לקבוע את מהירות סגירת התריס. מצב זה מתאים לצילומי חשיפה ארוכה או כאשר מאיזושהיא סיבה אנחנו רוצים לקבוע את המשתנה הזה.
    צילום בחשיפה ארוכה
    צילום בחשיפה ארוכה

     

    במצבים 3 ו- 4 אנחנו יכולים לשלוט גם על כל הדברים שאנו שולטים עליהם במצב P.

  5. מצב M – manual  – במצב זה אנחנו שולטים על כל מרכיבי הצילום. זה המצב שיעזור לנו להכיר הכי טוב את ההשפעה של כל רכיב בצילום – אבל גם ידרוש מאיתנו הכי הרבה זמן ואנרגיה. בעיניי אין צורך לקפוץ אליו בהתחלה – אלא אם כן יש לכם הרבה זמן פנוי.

מפתח צמצם גבוה לרוב לא נותן תוצאות מיטביות

באופן עקרוני מפתח צמצם גבוה (פתח צמצם קטן, לרוב F/22) היה אמור לתת לנו את התמונה החדה ביותר. אבל בגלל תופעת העקיפה של האור (diffraction) מפתח צמצם בסדר הגודל הזה נותן תוצאות של תמונה רכה (תמונה בה האובייקט לא בפוקוס טוב) עם ניגודיות נמוכה.
ברוב העדשות מפתח צמצם של F/6-F/11 ייתן את התוצאות החדות ביותר ובעלות עומק השדה הרחב ביותר.

כיצד מהירות סגירת הצמצם קשורה לאורך העדשה

ככול שאורך מוקד העדשה ארוך יותר כך מהירות סגירת הצמצם צריכה להיות מהירה יותר. נהוג להגיד שמהירות סגירת התריס צריכה להיות: אורך העדשה/1. למשל אם אתם משתמשים בעדשת 18 מ"מ מהירות סגירת התריס שלכם צריכה להיות 1/18 שניות או מהירה יותר. אם אתם משתמשים בעדשת 200 מ"מ מהירות סגירת התריס שלכם שלכם צריכה להיות 1/200 שניות או מהירה יותר.

אם לעדשה שלכם יש בולם זעזועים אז אתם יכולים להוריד 1-2 עצירות ממהירות סגירת התריס שלכם – כלומר היא יכולה להיות קצת יותר איטית.

אם אתם מצלמים כאשר אתם בתנועה, למשל נוסעים ברכב, מהירות סגירת התריס צריכה להיות מהירה יותר מימה שחושב בנוסחה הקודמת..

גודל ואיכות החיישן

החיישן הוא סרט הצילום של המצלמה הדיגיטלית. עליו נמצאים הפיקסלים והוא אוגר את נתוני הצילום.

במצלמות DSLR יש לרוב אפשרות לבחור בין שני גדלי חיישן: חיישן ה- Full Fraim הנמצא בעיקר במצלמות יקרות. וחיישן APS-C חיישן שגודלו 2/3 מחיישן Full Fraim.

חיישן Full Fraim קולט פי 1.5 שטח בתמונה ביחס לחיישן APS-C – משמעות הדבר שאם תצלמו בעדשת 20 בחיישן APS-C אותם פריטים יכנסו לכם לתמונה כמו בעדשת 30 מ"מ של חיישן Full Fraim.

הבדלים נוספים בין שני סוגי החיישנים: לרוב עומק השדה יותר רדוד בקצוות התמונה בחיישן Full Fraim, המצלמות והעדשות Full Fraim יקרות מהציוד עבור APS-C, הציוד של מצלמות Full Fraim כבד יותר מהציוד של APS-C.

צלמים מתחילים לרוב בחיישן בגודל APS-C.

כאשר לוקחים את גודל החיישן ומחלקים אותו במספר הפיקסלים של המצלמה מקבלים את גודל התא הבודד על החיישן. נתון שהיה אמור להיות בעל חשיבות רבה. אבל כשרואים לאלו תוצאות סמארטפון יכול להגיע, אם חיישן הקטן פי 15 ממצלמת DSLR – אני מטיל בכך ספק.

כיצד לקרוא את המספרים שעל העדשה

על חלק מהעדשות תמצאו 4 מספרים, למשל: 18-55mm F/3.5-5.6 מה המספרים האלו אומרים?

מספרים אלו אומרים כי אורך מוקד העדשה הוא בין 18-55 מ"מ. וכאשר אורך מוקד העדשה 18 מ"מ מפתח הצמצם הגדול ביותר הוא F/3.5 וכאשר אורך מוקד העדשה 55 מ"מ מפתח הצמצם הגדול ביותר הוא F/5.6.
המספרים לא אומרים כלום על מפתח העדשה הנמוך ביותר נשאר אותו דבר (לרוב F/22).

לא לשים את המצלמה במקום חם לזמן ממושך

למשל לא להשאיר באוטו במשך שעות – זה פוגע ברכיבי המצלמה.

שימו לב להבדלים בין התוצאה על מסך ה- LCD של המצלמה לעומת הצילומים על המחשב

לרוב התמונות על מסך המצלמה יהיו בהירות ביחס למסך המחשב. בדקו שתי תמונות על שני המסכים ועשו את ההתאמות הדרושות בצילומים שלכם.