המצלמה היא אחד הדברים החשובים והמשתדרגים ביותר בסמארטפון. כל פעם שיוצא דגם חדש אנחנו שומעים "עכשיו המצלמה יכולה להגיע לשמש ובדגם הקודם אפילו לירח היא לא הגיעה…".
אז בשביל שנדע יותר טוב מה אנחנו מקבלים לפני הקנייה, במה המצלמה שופרה ואיך משתמשים בה לאחר הקנייה נכתב מילון זה.
תקציר
- מפתח צמצם – הוא הגודל של הפתח שדרכו נכנס אור למצלמה. ככול שהפתח גדול יותר כך המצלמה תתמודד טוב יותר עם מצבי חשיכה.
מפתח צמצם ממוספר על ידי F ולידו מספר. ככול שהמספר קטן יותר כך הפתח שדרכו נכנס האור גדול יותר. כלומר F/1.8 מציין פתח גדול יותר לכניסת אור מ- F/2.4. - איזון לבן – לאור יש טמפרטורה וצבע. לעיתים המצלמה מפרשת לא נכון את צבע האור ואנו מקבלים צילומים בהם הצבע אדמדם או כחלחל מידי. בעזרת כפתור האיזון הלבן מתקנים זאת.
- ISO – מציין את מידת רגישות החיישן לאור. בחלק מהסמארטפונים ניתן לשנות את ה- ISO במצב המקצועי.
ISO גבוה ייתן לנו אפשרות לקבל צילום מואר גם בתנאי חשיכה אך כאשר נגיע לערכים גבוהים מידי איכות הצילום תיפגע והוא יהפוך "מגורען". - מהירות צמצם – כמה זמן צמצם המצלמה פתוח. לרוב רכיב זה לא מעניין אותנו ונשתמש בו רק אם נרצה צילומים "מיוחדים".
- כפתור פיצוי חשיפה – לפעמים הצילום יראה לנו חשוך מידי או מואר מידי.
ניתן לשנות זאת בקלות בעזרת כפתור פיצוי חשיפה. - קבצי RAW – זו צורה של שמירת קובץ השומרת יותר נתונים על הצילום מה שמאפשר בעזרת תוכנות עריכה מיוחדות לעבד את הקובץ בצורה טובה יותר לאחר הצילום.
מפתח צמצם
מה זה מפתח צמצם?
מפתח צמצם מציין את הגודל של הפתח שדרכו נכנס אור למצלמה. ככול שהפתח גדול יותר כך המצלמה תוכל להתמודד טוב יותר עם מצבים חשוכים.
ולמה זה כך? אנחנו יכולים להחזיק את הסמארטפון שלנו פרק זמן קצר במהלך הצילום מבלי שרעידת היד שלנו תגרום לטשטוש בצילום. כאשר הפתח שדרכו נכנס האור גודל המצלמה מצליחה להכניס יותר אור בפרק הזמן שהיד שלנו לא רועדת.
כיצד מודדים מפתח צמצם?
מפתח צמצם מצוין על ידי האות F ולידה מספר. ככול שהמספר קטן יותר כך הפתח שדרכו נכנס האור גדול יותר. כלומר F/1.8 מציין פתח גדול יותר לכניסת אור מ- F/2.4.
דבר נוסף שעליו משפיע מפתח הצמצם הוא היכולת להתמקד רק על אובייקט מסוים בצילום וששאר האובייקט יהיה מטושטש. תכונה שמשמשת בעיקר בצילומים של דברים קטנים / אוכל.
גם כאן ככול שהפתח שדרכו נכנס אור גדול יותר כך היכולת טובה יותר. אבל זו תכונה שתלויה מאוד במכשיר ומומלץ לבדוק אותה בנפרד.
איזון לבן
לאור יש צבע. אם נסתכל על תאורת הרחוב בלילה נראה אור אדום. אם נסתכל על שטח מישורי לפנות בוקר נראה אור כחול.
אלו דוגמאות בולטות אבל לכול אור יש צבע וטמפרטורה.
המוח האנושי וגם המצלמה מפרשים את צבע האור על מנת לתת לנו את המידע המדויק. אבל לפעמים המצלמה לא מצליחה לפרש נכון ואז עלינו לתקן את הצילום באופן ידני לפני הצילום.
כאשר השמש מאירה לרוב האיזון הלבן יהיה מדויק ולא נצטרך לשנות אותו. אבל כאשר יש תאורה מלאכותית, חשיכה, יום מעונן – עלינו להסתכל על הצילום ולראות האם קיבלנו תוצאה טובה.
ISO
ISO הוא מונח המתאר את רגישות המצלמה (החיישן) לאור. ISO גבוה והמצלמה תוכל להסתפק בפחות אור שיכנס אליה על מנת לתת צילום מואר.
הבעיה ב- ISO גבוה היא שהוא גורם לרעשים, "גירעון" של התמונה. לכן אם יש לנו אפשרות נשתמש ב- ISO נמוך.
מתי ISO הוא גבוה מידי? זה תלוי במצלמה, אין ערך אחד שהוא קבוע לכל המצלמות. עד 400 הצילומים יהיו טובים ברוב המצלמות. במספרים גבוהים מכך כדאי להסתכל על המכשיר הספציפי שלכם.
שימו לב ש"גירעון" בצילום רואים בעיקר כאשר הצילום מוצג במסך גדול. כאשר הצילום קטן חשיבות תכונה זו יורדת.
עד כאן אלו היו מושגים שכל אחד שמעוניין לצלם בעזרת הסמארטפון כדאי להכיר.
מכאן מושגים המתאימים למי שמעוניין להשקיע ולהכיר ניואנסים בצילום.
מהירות צמצם
כמה זמן הצמצם פתוח על מנת לקלוט אור? זמן ארוך יאפשר כניסה של יותר אור אבל יתכן שהיד תרעד או שחלק מהאובייקטים יזוזו ולכן יראו מטושטשים.
לרוב המצלמות עושות עבודה טובה בבחירת המהירות הנכונה לצילום ואנחנו לא צריכים להתערב ברכיב זה.
נהוג לשנות את רכיב זה בעיקר כאשר משתמשים בחצובה ואז ניתן לפתוח את הצמצם לפרק זמן ארוך יותר ולקבל אפקטים מיוחדים.
מהירות הצמצם מסומנת לרוב על ידי האות S.
כפתור פיצוי חשיפה
במצב המקצועי של חלק ממצלמות הסמארטפון יש כפתור שנראה כך -/+.
כפתור זה נועד למצבים שבהם אנחנו חושבים שהמצלמה נותנת צילום מואר מידי או חשוך מידי.
כאשר אנחנו מעוניינים בצילום מואר יותר נלחץ על ה + עד שנגיע לערך הרצוי.
במקרה זה המצלמה תגדיל את ה- ISO (ואז יתכן והתמונה תהפוך למגורענת יותר) או שתגדיל את משך פתיחת הצמצם ואז יתכן שהיד והמצלמה ירעדו לפני שהצילום מסתיים.
בקיצור צריכים להיות זהירים כאשר לוחצים על ה +.
כאשר אנחנו מעוניינים שהצילום יהיה יותר חשוך נלחץ על כפתור ה -. במקרה זה לא צפויות בעיות כלשהן :).
קבצי RAW
ראשית מה המצלמה עושה?
היא קולטת נתונים> מעבדת אותם> נותנת לנו צילום.
מה זה RAW?
RAW היא צורת שמירה של קבצים כמו JPEG, GIF וכו.
ביחס לצורת שמירה אחרות RAW שומרת יותר נתונים ושומרת גם את נתוני המקור לפני שהם עובדו.
מה שזה מאפשר לנו זה לעשות את עיבוד הנתונים לאחר הצילום ובהתאם לטעמנו האישי. כך נוכל לקבוע את האיזון הלבן לאחר הצילום ולא לפני.
נדרשת תוכנה מיוחדת (כמו פוטושופ) על מנת לעבד קבצי RAW ובעיקר נדרש לשם כך זמן.
מסיבות אלו לא משתמשים בתכונה זו הרבה אך אם יש לכם צילום שהוא מאוד חשוב לכם מומלץ להשתמש בתכונה זו – אין לכם מה להפסיד (לרוב נשמרים שני סוגים קבצים JPEG + RAW כך שאם מאוחר יותר החלטתם שאתם לא מעוניינים לעבד את הצילום לא הפסדתם כלום, יש לכם צילום מוכן).
שמירת קבצי RAW שוקלת יותר מקבצי JPEG. זה חסר משמעות אם מדובר בקבצים בודדים, אבל אם כל הצילומים שלכם כאלו מקום האחסון שלכם יתמלא מהר יותר.